Biserica Schitu Magureanu din Bucuresti
O biserica absolut speciala in inima Bucurestiului o reprezinta Biserica Schitu Magureanu, de langa parcul Cismigiu. Este vorba despre un locas de cult inauntrul si imprejurul caruia domneste o atmosfera de pace dezarmanta, ideala pentru o nunta romaneasca, pentru Sfanta Taina a Cununiei.
Un amanunt ce contribuie la caracterul absolut special al Bisericii Schitu Magureanu din Bucuresti este acela ca, asa cum reiese si din denumire, se constituie in acelasi timp si in biserica si in schit calugaresc. Initial a fost o biserica de mir, transformata ulterior (noiembrie 2009) in manastire de maici.
Calugarita Nectaria Manea de la Biserica Schitu Magureanu din Bucuresti insista asupra necesitatii ca oamenii sa se intoarca spre Dumnezeu, sa inteleaga valoarea iubirii aproapelui si a actelor de milostivenie.
Maica Nectaria a reusit in numai cativa ani sa reinvie spiritul actelor de caritate, vorbind cu bucurie despre enoriasii de la Biserica Schitu Magureanu care au "in grija" mai multe familii nevoiase. Exista si familii care se simt datoare sa rasplateasca dupa fortele proprii mila lui Dumnezeu si atunci contribuie cum pot la intretinerea locasului divin. Pe scurt, o atmosfera cu adevarat manastireasca, chiar in centrul aglomeratei noastre Capitale.
Biserica Schitu Magureanu din Bucuresti - Patru secole de istorie
Din punct de vedere istoric, Biserica Schitu Magureanu a fost initial o mica bisericuta din lemn, atestata inca din secolul 17. Ulterior, pe locul ei a fost ridicata o manastire de calugarite, din vointa uneia dintre descendentele Brancovenilor, Marica (fiica Doamnei Safta si a lui Iordache Kretulescu) si a sotului sau, marele logofat Constantin Vacarescu. Locasul a fost inaltat intre anii 1751-1752.
Din pricina mortii lui Constantin Vacarescu, lucrarile de constructie se intrerup in 1752, dar numai pentru o scurta perioada de timp. Din 1753, inaltarea Bisericii Schitu Magureanu este reluata din grija fiicei ctitorului, Elena, si a sotului acesteia, Mihai Constantin Cantacuzino, mare ban in timpul lui Racovita Voda.
Prima pisanie a Bisericii Schitu Magureanu da ca data de finalizare a constructiei luna octombrie a anului 1757, locasul fiind inchinat Manastirii Sarindar ca metoh.
Un secol mai tarziu, pe fondul legii privind secularizarea averilor manastiresti, Biserica Schitu Magureanu isi pierde functia de manastire si este transformata in biserica de mir. Totusi, lasata in paragina si supusa eroziunii timpului, a devenit inapta slujirii saptamanale si tot mai putini enorioasi i-au trecut pragul. Astfel ca se decide daramarea ei.
Din 1881 pana in 1884, exact pe locul ei a fost construita insa biserica de azi, actuala Biserica Schitu Magureanu. Munca de ctitorie a revenit Epitropiei si enoriasilor care au pus mana de la mana pentru ridicarea acestei superbe constructii ce domina dealul Cismigiului. La valoarea artistica a locasului si-a adus contributia pictorul Gheorghe Ioanide (elevul lui Tattarescu) care a pictat biserica intr-un stil cu totul nou pe atunci, stilul realist inspirat de scoala italiana. Predominante sunt culorile galben si albastru. Un detaliu absolut impresionant al frumusetii acestei biserici il constituie catapeteasma, realizata de sculptorul Costache Georgescu in 1884 si pictata de sus amintitul Gheorghe Ioanide. Stilul arhitectonic este cel traditional muntenesc - plan basilical cu o nava marita in apropiere de altar.
Au fost pastrate de pe timpul primei biserici Schitu Magureanu pisania cu litere chirilice, Sfanta Cruce din Altar, Icoanele imparatesti si icoana Sfantului Visarion - toate putand fi astazi admirate in superba biserica de langa Cismigiu.
In anul 2012 chiar in fata Bisericii Schitu Magureanu a fost ridicat un monument pentru celebrarea Papei Ioan Paul al Doilea. Este vorba despre o statuie de bronz infatisandu-l pe Papa la momentul vizitei sale in Romania.
Hramurile Bisericii Schitu Magureanu din Bucuresti
Biserica si-a pastrat cele doua hramuri, cel al Intrarii in Biserica a Maicii Domnului - Vovidenia si al Sfantului Ierarh Visarion. Pentru ce tocmai aceste hramuri?
Vovidenia, care de altfel este al doilea nume al bisericii Schitu Magureanu, reprezinta momentul intrarii Maicii Domnului in Biserica, la varsta de numai trei ani. Fecioara Maria s-a nascut ca raspuns divin la rugaciunile inaltate de Ana si Ioachim, parintii sai, care i-au fagaduit lui Dumnezeu sa isi incredinteze copilul preotilor. Astfel, Fecioara Maria si-a petrecut in Biserica mare parte a copilariei si adolescentei, ascultand si invatand Cuvantul lui Dumnezeu si poruncile Sale. Fecioara a trait la templu pana la varsta de 15 ani, pregatindu-se fara sa stie pentru rolul de Maica a lui Iisus. Aceasta sarbatoare mai este cunoscuta si sub numele de Ovedenia si se traduce prin cuvintele "Ceea ce se face vazuta".
Sfantul Visarion - al doilea hram al Bisericii Schitu Magureanu - s-a ridicat in randul martirilor crestini din Biserica Ortodoxa. La origine, Visarion (Sarai) era sarb, calugarit la manastirea Sava din Ierusalim. Primind din partea lui Dumnezeu puterea de a savarsi minuni si-a adus contributia personala la pastrarea religiei ortodoxe in randurile romanilor din Ardeal, chiar pe vremurile cele grele ale presiunilor facute de Biserica Unita. Imperiul austro-ungar dispusese trecerea fortata a romanilor de la credinta ortodoxa la cea unita cu Biserica Romei, iar Visarion Sarai a tinut piept eforturilor imperiale. El i-a incurajat si sprijinit pe romanii ardeleni pentru a ramane in credinta strabunilor, reusind sa dea nastere unui adevarat fenomen de respingere a credintei unite. Tocmai datorita acestei misiuni, Visarion Sarai a fost in cele din urma arestat de catre soldatii imperiali, inchis si torturat pentru a se lepada de ortodoxie. A murit in chinuri groaznice, marturisindu-l pe Dumnezeul ortodox, si trecand astfel in randul celor mai iubiti sfinti.
O nunta romaneasca la Biserica Schitu Magureanu este un prilej excelent de a incepe casatoria cu multa pace in suflet. Atmosfera acestui lacas de cult inspira dragoste fata de aproapele, liniste pentru inima si reculegere. Datorita picturii interioare si arhitecturii impresionante, aceasta biserica pretinde nuntasilor solemnitate si atentie. Cu toate ca este amplasata atat de central, Biserica Schitu Magureanu se bucura de liniste si calm, asigurand mirilor toata reculegerea de care au nevoie. Iar pentru cei practici vom preciza ca vecinatatea parcului Cismigiu este ideala pentru realizarea sedintei foto dintre ceremonia religioasa si petrecerea de nunta. Asadar, Biserica Schitu Magureanu asteapta perechile de indragostiti aflati in cautarea binecuvantarii Domnului.
Alte articole din categoria Biserici / Manastiri
Artisti consacrati pentru nunta ta
Nicu Paleru
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere
Formatie proprie:
Numar maxim de programe:
Adriana Antoni
Genuri abordate: Muzica de petrecere, Muzica usoara
Formatie proprie:
Numar maxim de programe:
Viorica si Ionita din Clejani
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Muzica lautareasca
Formatie proprie: DA
Numar maxim de programe:
-
Niculina Stoican
-
Steliana Sima
-
Nicu Paleru
-
Adriana Antoni
-
Aurel Tamas
-
Carmen Serban
-
Viorica si Ionita din Clejani
-
Gelu Voicu
-
Laura Lavric
-
Nelu Ploiesteanu
Formatii nunta
Provincialii
Genuri abordate: Muzica de petrecere, Muzica usoara
Numar membri formatie: min. 6 / max. 10
Nicolae Botgros si Lautarii din Chisinau
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere
Numar membri formatie: min. 7 / max. 32
Fratii Reut - Suceava
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Muzica usoara
Numar membri formatie: 3
Chorus Live Band
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Latino, Muzica usoara, Valsuri
Numar membri formatie: 6
Select din Mizil
Genuri abordate: Muzica de petrecere, Latino, Muzica usoara, Romante/Tangouri
Numar membri formatie: 5
Artistic Band Bucuresti
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Muzica lautareasca, Muzica usoara
Numar membri formatie: 5
Formatia Intermezzo
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Etno, Latino
Numar membri formatie: 4
Mariana Risipitu si Marcel Rat
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica lautareasca, Latino, Muzica usoara
Numar membri formatie: 8
Formatia Armonia din Iasi
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Pop-rock, Latino, Muzica usoara
Numar membri formatie: 4
Mihai Bajinaru si Quality Band
Genuri abordate: Latino, Muzica usoara, Muzica retro, Cover-uri, Valsuri, Jazz
Numar membri formatie: 9
Formatia Bosfor Braila
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Muzica usoara, Manele
Numar membri formatie: 5
Formatia Altton Ploiesti
Genuri abordate: Muzica populara, Latino, Muzica usoara, Jazz, Rock, Pop
Numar membri formatie: 6
Taraful Cleante Bucuresti
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica lautareasca, Cover-uri
Numar membri formatie: 10
Formatia Monden Pitesti
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica usoara, Cover-uri
Numar membri formatie: 5
Formatia Zestrea Lautarilor din Bucuresti
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Muzica usoara
Numar membri formatie: 3
Formatia Artis din Bacau
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Dance, Muzica usoara
Numar membri formatie: 4
Formatia Siminica din Bacau
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Muzica lautareasca, Pop
Numar membri formatie: 4
Formatia Royal Tulcea
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Muzica usoara
Numar membri formatie: 3
Formatia Stil Bucuresti
Genuri abordate: Muzica populara, Latino, Muzica usoara, Manele
Numar membri formatie: 4
Formatia Atlantic Group Constanta
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica lautareasca, Muzica usoara
Numar membri formatie: 3
Polifonic Band Constanta
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Muzica usoara, Jazz, Muzica greceasca
Numar membri formatie: 6
Formatia Mugurel Botosani
Genuri abordate: Muzica populara, Latino, Muzica usoara
Numar membri formatie: 4
Formatia Versus din Ploiesti
Genuri abordate: Muzica populara, Latino, Muzica usoara, Muzica greceasca
Numar membri formatie: 6
Formatia Tezaur din Braila
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Muzica usoara
Numar membri formatie: 3
Formatia Mania din Brasov
Genuri abordate: Muzica populara, Latino, Muzica usoara, Muzica greceasca
Numar membri formatie: 5
Formatia Cosmin Chichisan Cluj
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Muzica usoara
Numar membri formatie: 5
Formatia Krystal din Targu Jiu
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Etno, Muzica usoara
Numar membri formatie: 4
Formatia Animato Braila
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica lautareasca, Latino, Muzica usoara
Numar membri formatie: 4
Formatia Hyperion Alba Iulia
Genuri abordate: Muzica populara, Etno, Muzica usoara
Numar membri formatie: 4
Formatia Fratii Milos Caras-Severin
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica usoara
Numar membri formatie: 5
Formatia Unitron - Baia Mare
Genuri abordate: Muzica populara, Etno, Muzica usoara
Numar membri formatie: 5
Formatia Sistem Rm Valcea
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Muzica usoara
Numar membri formatie: 5
Formatia Unic Rm Valcea
Genuri abordate: Muzica populara, Latino, Muzica usoara
Numar membri formatie: 4
Formatia Perla Dunarii din Giurgiu
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica lautareasca, Muzica usoara, Cover-uri
Numar membri formatie: 5
Formatia Folklor din Suceava
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Muzica usoara
Numar membri formatie: 5
Formatia Universal din Teleorman
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Etno, Muzica usoara, Cover-uri
Numar membri formatie: 4
Formatia ABC din Pitesti
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Muzica lautareasca, Muzica usoara
Numar membri formatie: 5
Formatia Ionut Galani - Constanta
Genuri abordate: Muzica de petrecere, Muzica greceasca
Numar membri formatie: 5
Formatia Amazon din Pitesti
Genuri abordate: Muzica populara, Etno, Muzica usoara
Numar membri formatie: 4
Formatia Romantic din Gaesti (Dambovita)
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Muzica usoara
Numar membri formatie: 5
Formatia Express-T Targoviste
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Muzica usoara, Cover-uri
Numar membri formatie: 4
Formatia Condor din Brasov
Genuri abordate: Muzica de petrecere, Muzica usoara
Numar membri formatie: 4
Formatia Simbol Baia Mare
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Muzica usoara
Numar membri formatie: 4
Formatia Etnic (formula pentru nunta)
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica lautareasca, Etno, Cover-uri
Numar membri formatie: 7/9/12
Formatia Select Focsani (Vrancea)
Genuri abordate: Muzica populara, Latino, Muzica usoara, Cover-uri
Numar membri formatie: 4
Formatia Nostalgy Bacau
Genuri abordate: Muzica populara, Latino, Muzica usoara, Cover-uri
Numar membri formatie: 6
Formatia Omogen din Bals
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica usoara, Valsuri
Numar membri formatie: 3
Formatia Continental Suceava
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Latino, Muzica usoara
Numar membri formatie: 4
Formatia Muntenia Band Ploiesti
Genuri abordate: Muzica populara, Latino, Muzica usoara, Valsuri
Numar membri formatie: 3
Formatia Fratii Anghelescu din Calarasi
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Muzica usoara, Valsuri
Numar membri formatie: 3
Formatia Lucyan Band Piatra Neamt
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Muzica usoara, Cover-uri
Numar membri formatie: 5
-
Formatia Azur Braila
-
Formatia Odeon din Buzau
-
Provincialii
-
Nicolae Botgros si Lautarii din Chisinau
-
Fratii Reut - Suceava
-
Cauta pe harta
-
Chorus Live Band
-
Select din Mizil
-
Artistic Band Bucuresti
-
Gipsy Casual
-
Formatia Intermezzo
-
Mariana Risipitu si Marcel Rat
-
Formatia Armonia din Iasi
-
Petre Geambasu Band
-
Mihai Bajinaru si Quality Band
-
Formatia Bosfor Braila
-
Formatia Altton Ploiesti
-
Taraful Cleante Bucuresti
-
Formatia Monden Pitesti
-
Formatia Zestrea Lautarilor din Bucuresti
-
Formatia Artis din Bacau
-
Formatia Siminica din Bacau
-
Formatia Royal Tulcea
-
Formatia Stil Bucuresti
-
Formatia Atlantic Group Constanta
-
Polifonic Band Constanta
-
Formatia Mugurel Botosani
-
Atlantis Band Galati
-
Formatia Versus din Ploiesti
-
Formatia Tezaur din Braila
-
Formatia Mania din Brasov
-
Formatia Cosmin Chichisan Cluj
-
Formatia Krystal din Targu Jiu
-
Formatia Animato Braila
-
Formatia Hyperion Alba Iulia
-
Formatia Fratii Milos Caras-Severin
-
Formatia Meridian din Iasi
-
Formatia Unitron - Baia Mare
-
Formatia Sistem Rm Valcea
-
Formatia Unic Rm Valcea
-
Formatia Perla Dunarii din Giurgiu
-
Formatia Folklor din Suceava
-
Formatia Conect din Suceava
-
Formatia Universal din Teleorman
-
Formatia Maxi din Turnu Magurele
-
Formatia ABC din Pitesti
-
Formatia Ionut Galani - Constanta
-
Formatia Amazon din Pitesti
-
Formatia Romantic din Gaesti (Dambovita)
-
Formatia Express-T Targoviste
-
Formatia Condor din Brasov
-
Formatia Simbol Baia Mare
-
Formatia Etnic (formula pentru nunta)
-
Formatia Select Focsani (Vrancea)
-
Formatia Nostalgy Bacau
-
Formatia Omogen din Bals
-
Formatia Continental Suceava
-
Formatia Muntenia Band Ploiesti
-
Formatia Fratii Anghelescu din Calarasi
-
Formatia Lucyan Band Piatra Neamt