Biserica Kretzulescu (Cretulescu) Bucuresti

Biserica Kretzulescu (Cretulescu) BucurestiDe Biserica Kretzulescu (Cretulescu) se leaga istoria uneia dintre cele mai zbuciumate familii de boieri ai Tarii Romanesti - familia Brancoveanu. Drama mortii domnitorului si a fiilor sai a stat la baza construirii acestei biserici.

 

In ziua de 15 august 1714, Constantin Brancoveanu, fiii lui, Stefan, Radu si Matei, dar si ginerele sau, Ianache Vacarescu, au decis sa infrunte moartea prin decapitare la Istanbul in loc de a se dezice de Iisus Christos. Martori ai executiei lor sangeroase au fost fiica lui Constantin Brancoveanu, Safta si sotul sau, Iordache Kretzulescu. Ei au fost lasati in viata si la cativa ani de la cumplita crima, acestia au revenit in Tara Romaneasca. Boierul Iordache Kretzulescu a devenit ministru de afaceri externe sub domnia lui Nicolae Mavrocordat si ulterior premier.

Recunoscatori lui Dumnezeu pentru ca le-a salvat vietile, cei doi soti au decis sa construiasca o biserica cu hramul Adormirii Maicii Domnului. De ce tocmai acest hram? Pentru ca Maica Domnului a inchis ochii in data de 15 august, aceeasi data la care Constatin Brancoveanu si baietii lui au trecut in nefiinta.

 

Constructia Bisericii Kretzulescu (Cretulescu) a avut loc intre anii 1720 - 1722, pe locul unei vechi bisericute din lemn, ridicate la "Putul cu zale", pe atunci bariera de nord a Bucurestilor, unde familia boierului ctitor isi avea casele. In apropierea bisericii a fost ridicat si un han, ulterior daramat pentru a face loc impozantului Palat Regal. Evident, stilul arhitectonic a fost cel brancovenesc, dar nu se cunosc niciun fel de date despre mesterii care au lucrat la inaltarea sfantului lacas.

Biserica Cretulescu/Kretzulescu BucurestiIn 1836, Biserica Kretzulescu (Cretulescu) este grav afectata de cutremur, insa lucrarile de restaurare incheiate in 1859 modifica esential stilul brancovenesc al constructiei, in favoarea stilului neoclasic. Cu acest prilej, toate decoratiunile exterioare sunt indepartate, coloanele interioare sunt daramate, catapeteasma - de asemenea transformata radical, in timp ce fresca originala este inlocuita cu pictura in ulei a lui Gheorghe Tattarescu. In plus, de acum, biserica este prevazuta cu o turla de lemn imbracata in tabla.

Urmatorul secol aduce insa o reparatie morala si fizica fata de istoria Bisericii Kretzulescu. Intre anii 1935 - 1936, arhitectul Stefan Bals conduce o etapa de restaurare avand ca obiectiv refacerea stilului original al sfantului lacas. Astfel, s-au reconstituit numeroase decoratiuni interioare in stil brancovenesc, pictura lui Gheorghe Tattarescu a fost indepartata, (mai putin portretele ctitorilor), pridvorul bisericii a fost redeschis, iar turla de lemn a fost inlocuita cu una de piatra, foarte asemanatoare primei turle a bisericii. A fost data jos si tencuiala exterioara, dar cea originala, fiind distrusa de zeci de ani, nu a mai putut fi refacuta.

Cutremurul din 1940 a provocat insa noi stricaciuni, iar biserica Kretzulescu a intrat iarasi in reparatii intre anii 1942 - 1943.

Biserica Kretzulescu / Biserica Cretulescu - Bucuresti

Un moment de cumpana l-a reprezentat venirea la putere a comunistilor. Biserica era localizata central, pe Calea Victoriei, in vecinatatea cladirii care adapostea Comitetul Central al PCR, iar conducerea tarii a dorit stergerea bisericii de pe fara pamantului.

Din fericire, Uniunea Arhitectilor, condusa la acea vreme de Henrietta Delavrancea, a dus o campanie vehementa de aparare a sfantului lacas reusind salvarea lui din fata buldozerelor.

Cutremurul din 1977 a lovit zidurile Bisericii Kretzulescu, impunand o noua etapa de reparatii. Nici Revolutia de la 1989 nu a trecut usor pe langa aceleasi ziduri crestine care au fost gaurite de gloante trase chiar din sediul Comitetului Central al PCR. Acoperisul a fost cel mai avariat, necesitand ulterior un dificil proces de refacere in cadrul caruia crapatura produsa a fost acoperita cu o calota de fier si beton. Peretii exteriori, ciuruiti si ei de gloante, au beneficiat de asemenea de reparatii.

Cea mai recenta perioada de restaurare a avut loc intre anii 1996 - 2003, cand pictura a fost spalata si curatata.

La momentul actual, Biserica Kretzulescu (Cretulescu) este construita in forma de cruce, cu doua turle pe naos si pronaos, ridicate in plan octogonal. La exterior, peretii ridicati sunt din caramida si tencuiala subtire. Pridvorul este prevazut cu cinci arcade pe fatada de vest si cate alte doua arcade pe celelalte fatade laterale. Separarea naosului de pronaos este realizata prin trei arcade simple. Braul bisericii este din piatra, refacut in secolul XX dupa modelul tipic brancovenesc.

Fresca din pridvorul Bisericii Kretzulescu infatiseaza scene cutremuratoare din Apocalipsa, un pic neobisnuite pentru epoca in care au fost realizate. In interiorul bisericii, odihneste sub o lespede alba Emanoil Kretzulescu.

 

Biserica, nuntaIn ce priveste nunta romaneasca de la Biserica Kretzulescu (Biserica Cretulescu), atmosfera este una profund religioasa. Cei doi preoti care slujesc aici cer mirilor sa respecte practica cununiei traditionale care presupune spovedirea si impartasania inainte de nunta, prezenta la cel putin una din slujbele bisericii si cunoasterea rugaciunii Tatal Nostru.

Fiecarui cuplu care doreste sa se casatoreasca aici i se pune in vedere importanta spirituala a binecuvantarii religioase, atragandu-se atentia asupra sobrietatii de care trebuie sa dea dovada. Nu se accepta chicoteli in timpul slujbei de cununie, nici macar la momentul piscotului si al vinului si, de asemenea, se cere o atitudine rezervata, cat mai discreta din partea fotografilor, care sunt obligati la randul lor sa asculte in primul rand slujba si nu sa alerge dupa cele mai bune unghiuri de pozare.

Corul bisericii este inaltator, majoritatea tinerilor casatoriti la Biserica Kretzulescu laudand felul in care corul a acompaniat slujba de cununie.

 

Este deci locul in care sunt cei mai in masura sa se casatoreasca oameni cu teama de Dumnezeu si respect profund fata de istoria romaneasca. Acest sfant si vechi lacas reprezinta unul dintre cele mai importante monumente ce evoca gloria si frumusetea arhitecturii Tarii Romanesti de-a lungul istoriei zbuciumate a romanilor. 

 

Comentarii   

 
Claudiu
0 #1 Claudiu 13-04-2014 01:46
De unde detineti aceste informatii?
Citat
 

Alte articole din categoria Biserici / Manastiri

Biserica Sf Anton, Curtea Veche, Curtea Domneasca - BucurestiSf Anton-Curtea Veche (Domneasca): cea mai veche biserica din Bucuresti
Biserica Curtea Veche sau Domneasca (Sf Anton) este cel mai vechi lacas sfant din capitala tarii noastre. O nunta romaneasca aici ins...
Biserica din DraganescuBiserica din Draganescu, Capela Sixtina a Europei de Sud-Est
Nunta romaneasca reprezinta un prilej emotionant de savarsire a unei Taine divine - Taina Cununiei. Biserica din Draganescu, consider...

Biserica Zlatari Sf Ciprian BucurestiBiserica Zlatari (Sf Ciprian) Bucuresti
Biserica Zlatari este una dintre cele mai vechi biserici din Bucuresti, insa de renumele ei se leaga in prezent mai degraba moastele ...
Taina Cununiei - adevarata nunta canonicaTaina Cununiei - adevarata nunta canonica
In ciuda parerii generale ca, la o nunta romaneasca, ceremonia religioasa este pretutindeni o taina, parintele Cleopa ne invata ca nu...
Biserica Cuibul cu Barza (Sf Stefan) din Bucuresti - nunta, cununie religioasaBiserica Cuibul cu Barza (Sf Stefan) din Bucuresti
O nunta cu adevarat romaneasca, incarcata de spiritualitate religioasa dar si mister, poate avea loc la Biserica Cuibul cu Barza (Sf ...
Nunta romaneasca la Biserica Sfantul Mina
Biserica Sfantul Mina din Bucuresti este una dintre bisericile ideale pentru oficierea slujbelor de nunta. Si asta pentru ca biserica...

Radu Baron

Organizator evenimente:
nunti, botezuri, concerte

 Tel: 0722.258.826
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Oferte 2021-2022

Cautare in site

Artisti consacrati pentru nunta ta

Niculina Stoican


Genuri abordate: Muzica populara
Formatie proprie: DA
Numar maxim de programe:

Steliana Sima


Genuri abordate: Muzica populara
Formatie proprie:
Numar maxim de programe:

Nicu Paleru


Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere
Formatie proprie:
Numar maxim de programe:

Adriana Antoni


Genuri abordate: Muzica de petrecere, Muzica usoara
Formatie proprie:
Numar maxim de programe:

Aurel Tamas


Genuri abordate: Muzica populara
Formatie proprie:
Numar maxim de programe:

Carmen Serban


Genuri abordate: Muzica de petrecere, Etno
Formatie proprie:
Numar maxim de programe:

Viorica si Ionita din Clejani


Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Muzica lautareasca
Formatie proprie: DA
Numar maxim de programe:

Gelu Voicu


Genuri abordate: Muzica populara
Formatie proprie:
Numar maxim de programe:

Laura Lavric


Genuri abordate: Muzica populara
Formatie proprie:
Numar maxim de programe:

Nelu Ploiesteanu


Genuri abordate: Muzica lautareasca
Formatie proprie:
Numar maxim de programe:
 • Niculina Stoican

  Niculina Stoican

 • Steliana Sima

  Steliana Sima

 • Nicu Paleru

  Nicu Paleru

 • Adriana Antoni

  Adriana Antoni

 • Aurel Tamas

  Aurel Tamas

 • Carmen Serban

  Carmen Serban

 • Viorica si Ionita din Clejani

  Viorica si Ionita din Clejani

 • Gelu Voicu

  Gelu Voicu

 • Laura Lavric

  Laura Lavric

 • Nelu Ploiesteanu

  Nelu Ploiesteanu


Formatii nunta

Formatia Azur Braila


Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere
Numar membri formatie: 5

Formatia Odeon din Buzau


Genuri abordate: Muzica de petrecere
Numar membri formatie: 4

Provincialii


Genuri abordate: Muzica de petrecere, Muzica usoara
Numar membri formatie: min. 6 / max. 10

Nicolae Botgros si Lautarii din Chisinau


Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere
Numar membri formatie: min. 7 / max. 32

Fratii Reut - Suceava


Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Muzica usoara
Numar membri formatie: 3

Chorus Live Band


Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Latino, Muzica usoara, Valsuri
Numar membri formatie: 6

Select din Mizil


Genuri abordate: Muzica de petrecere, Latino, Muzica usoara, Romante/Tangouri
Numar membri formatie: 5

Artistic Band Bucuresti


Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Muzica lautareasca, Muzica usoara
Numar membri formatie: 5

Gipsy Casual


Genuri abordate: Muzica de petrecere, Cover-uri
Numar membri formatie: 5

Formatia Intermezzo


Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Etno, Latino
Numar membri formatie: 4

Mariana Risipitu si Marcel Rat


Genuri abordate: Muzica populara, Muzica lautareasca, Latino, Muzica usoara
Numar membri formatie: 8

Formatia Armonia din Iasi


Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Pop-rock, Latino, Muzica usoara
Numar membri formatie: 4

Petre Geambasu Band


Genuri abordate: Latino, Muzica usoara, Cover-uri
Numar membri formatie:

Mihai Bajinaru si Quality Band


Genuri abordate: Latino, Muzica usoara, Muzica retro, Cover-uri, Valsuri, Jazz
Numar membri formatie: 9

Formatia Bosfor Braila


Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Muzica usoara, Manele
Numar membri formatie: 5

Formatia Altton Ploiesti


Genuri abordate: Muzica populara, Latino, Muzica usoara, Jazz, Rock, Pop
Numar membri formatie: 6

Taraful Cleante Bucuresti


Genuri abordate: Muzica populara, Muzica lautareasca, Cover-uri
Numar membri formatie: 10

Formatia Monden Pitesti


Genuri abordate: Muzica populara, Muzica usoara, Cover-uri
Numar membri formatie: 5

Formatia Zestrea Lautarilor din Bucuresti


Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Muzica usoara
Numar membri formatie: 3

Formatia Artis din Bacau


Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Dance, Muzica usoara
Numar membri formatie: 4

Formatia Siminica din Bacau


Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Muzica lautareasca, Pop
Numar membri formatie: 4

Formatia Royal Tulcea


Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Muzica usoara
Numar membri formatie: 3

Formatia Stil Bucuresti


Genuri abordate: Muzica populara, Latino, Muzica usoara, Manele
Numar membri formatie: 4

Formatia Atlantic Group Constanta


Genuri abordate: Muzica populara, Muzica lautareasca, Muzica usoara
Numar membri formatie: 3

Polifonic Band Constanta


Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Muzica usoara, Jazz, Muzica greceasca
Numar membri formatie: 6

Formatia Mugurel Botosani


Genuri abordate: Muzica populara, Latino, Muzica usoara
Numar membri formatie: 4

Atlantis Band Galati


Genuri abordate: Muzica populara, Muzica usoara
Numar membri formatie: 4

Formatia Versus din Ploiesti


Genuri abordate: Muzica populara, Latino, Muzica usoara, Muzica greceasca
Numar membri formatie: 6

Formatia Tezaur din Braila


Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Muzica usoara
Numar membri formatie: 3

Formatia Mania din Brasov


Genuri abordate: Muzica populara, Latino, Muzica usoara, Muzica greceasca
Numar membri formatie: 5

Formatia Cosmin Chichisan Cluj


Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Muzica usoara
Numar membri formatie: 5

Formatia Krystal din Targu Jiu


Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Etno, Muzica usoara
Numar membri formatie: 4

Formatia Animato Braila


Genuri abordate: Muzica populara, Muzica lautareasca, Latino, Muzica usoara
Numar membri formatie: 4

Formatia Hyperion Alba Iulia


Genuri abordate: Muzica populara, Etno, Muzica usoara
Numar membri formatie: 4

Formatia Fratii Milos Caras-Severin


Genuri abordate: Muzica populara, Muzica usoara
Numar membri formatie: 5

Formatia Meridian din Iasi


Genuri abordate: Muzica populara, Muzica usoara
Numar membri formatie: 4

Formatia Unitron - Baia Mare


Genuri abordate: Muzica populara, Etno, Muzica usoara
Numar membri formatie: 5

Formatia Sistem Rm Valcea


Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Muzica usoara
Numar membri formatie: 5

Formatia Unic Rm Valcea


Genuri abordate: Muzica populara, Latino, Muzica usoara
Numar membri formatie: 4

Formatia Perla Dunarii din Giurgiu


Genuri abordate: Muzica populara, Muzica lautareasca, Muzica usoara, Cover-uri
Numar membri formatie: 5

Formatia Folklor din Suceava


Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Muzica usoara
Numar membri formatie: 5

Formatia Conect din Suceava


Genuri abordate: Muzica populara, Muzica usoara
Numar membri formatie: 5

Formatia Universal din Teleorman


Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Etno, Muzica usoara, Cover-uri
Numar membri formatie: 4

Formatia Maxi din Turnu Magurele


Genuri abordate: Muzica de petrecere
Numar membri formatie: 4

Formatia ABC din Pitesti


Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Muzica lautareasca, Muzica usoara
Numar membri formatie: 5

Formatia Ionut Galani - Constanta


Genuri abordate: Muzica de petrecere, Muzica greceasca
Numar membri formatie: 5

Formatia Amazon din Pitesti


Genuri abordate: Muzica populara, Etno, Muzica usoara
Numar membri formatie: 4

Formatia Romantic din Gaesti (Dambovita)


Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Muzica usoara
Numar membri formatie: 5

Formatia Express-T Targoviste


Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Muzica usoara, Cover-uri
Numar membri formatie: 4

Formatia Condor din Brasov


Genuri abordate: Muzica de petrecere, Muzica usoara
Numar membri formatie: 4

Formatia Simbol Baia Mare


Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Muzica usoara
Numar membri formatie: 4

Formatia Etnic (formula pentru nunta)


Genuri abordate: Muzica populara, Muzica lautareasca, Etno, Cover-uri
Numar membri formatie: 7/9/12

Formatia Select Focsani (Vrancea)


Genuri abordate: Muzica populara, Latino, Muzica usoara, Cover-uri
Numar membri formatie: 4

Formatia Nostalgy Bacau


Genuri abordate: Muzica populara, Latino, Muzica usoara, Cover-uri
Numar membri formatie: 6

Formatia Omogen din Bals


Genuri abordate: Muzica populara, Muzica usoara, Valsuri
Numar membri formatie: 3

Formatia Continental Suceava


Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Latino, Muzica usoara
Numar membri formatie: 4

Formatia Muntenia Band Ploiesti


Genuri abordate: Muzica populara, Latino, Muzica usoara, Valsuri
Numar membri formatie: 3

Formatia Fratii Anghelescu din Calarasi


Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Muzica usoara, Valsuri
Numar membri formatie: 3

Formatia Lucyan Band Piatra Neamt


Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Muzica usoara, Cover-uri
Numar membri formatie: 5
 • Formatia Azur Braila

  Formatia Azur Braila

 • Formatia Odeon din Buzau

  Formatia Odeon din Buzau

 • Provincialii

  Provincialii

 • Nicolae Botgros si Lautarii din Chisinau

  Nicolae Botgros si Lautarii din Chisinau

 • Fratii Reut - Suceava

  Fratii Reut - Suceava

 • Cauta pe harta

  Cauta pe harta

 • Chorus Live Band

  Chorus Live Band

 • Select din Mizil

  Select din Mizil

 • Artistic Band Bucuresti

  Artistic Band Bucuresti

 • Gipsy Casual

  Gipsy Casual

 • Formatia Intermezzo

  Formatia Intermezzo

 • Mariana Risipitu si Marcel Rat

  Mariana Risipitu si Marcel Rat

 • Formatia Armonia din Iasi

  Formatia Armonia din Iasi

 • Petre Geambasu Band

  Petre Geambasu Band

 • Mihai Bajinaru si Quality Band

  Mihai Bajinaru si Quality Band

 • Formatia Bosfor Braila

  Formatia Bosfor Braila

 • Formatia Altton Ploiesti

  Formatia Altton Ploiesti

 • Taraful Cleante Bucuresti

  Taraful Cleante Bucuresti

 • Formatia Monden Pitesti

  Formatia Monden Pitesti

 • Formatia Zestrea Lautarilor din Bucuresti

  Formatia Zestrea Lautarilor din Bucuresti

 • Formatia Artis din Bacau

  Formatia Artis din Bacau

 • Formatia Siminica din Bacau

  Formatia Siminica din Bacau

 • Formatia Royal Tulcea

  Formatia Royal Tulcea

 • Formatia Stil Bucuresti

  Formatia Stil Bucuresti

 • Formatia Atlantic Group Constanta

  Formatia Atlantic Group Constanta

 • Polifonic Band Constanta

  Polifonic Band Constanta

 • Formatia Mugurel Botosani

  Formatia Mugurel Botosani

 • Atlantis Band Galati

  Atlantis Band Galati

 • Formatia Versus din Ploiesti

  Formatia Versus din Ploiesti

 • Formatia Tezaur din Braila

  Formatia Tezaur din Braila

 • Formatia Mania din Brasov

  Formatia Mania din Brasov

 • Formatia Cosmin Chichisan Cluj

  Formatia Cosmin Chichisan Cluj

 • Formatia Krystal din Targu Jiu

  Formatia Krystal din Targu Jiu

 • Formatia Animato Braila

  Formatia Animato Braila

 • Formatia Hyperion Alba Iulia

  Formatia Hyperion Alba Iulia

 • Formatia Fratii Milos Caras-Severin

  Formatia Fratii Milos Caras-Severin

 • Formatia Meridian din Iasi

  Formatia Meridian din Iasi

 • Formatia Unitron - Baia Mare

  Formatia Unitron - Baia Mare

 • Formatia Sistem Rm Valcea

  Formatia Sistem Rm Valcea

 • Formatia Unic Rm Valcea

  Formatia Unic Rm Valcea

 • Formatia Perla Dunarii din Giurgiu

  Formatia Perla Dunarii din Giurgiu

 • Formatia Folklor din Suceava

  Formatia Folklor din Suceava

 • Formatia Conect din Suceava

  Formatia Conect din Suceava

 • Formatia Universal din Teleorman

  Formatia Universal din Teleorman

 • Formatia Maxi din Turnu Magurele

  Formatia Maxi din Turnu Magurele

 • Formatia ABC din Pitesti

  Formatia ABC din Pitesti

 • Formatia Ionut Galani - Constanta

  Formatia Ionut Galani - Constanta

 • Formatia Amazon din Pitesti

  Formatia Amazon din Pitesti

 • Formatia Romantic din Gaesti (Dambovita)

  Formatia Romantic din Gaesti (Dambovita)

 • Formatia Express-T Targoviste

  Formatia Express-T Targoviste

 • Formatia Condor din Brasov

  Formatia Condor din Brasov

 • Formatia Simbol Baia Mare

  Formatia Simbol Baia Mare

 • Formatia Etnic (formula pentru nunta)

  Formatia Etnic (formula pentru nunta)

 • Formatia Select Focsani (Vrancea)

  Formatia Select Focsani (Vrancea)

 • Formatia Nostalgy Bacau

  Formatia Nostalgy Bacau

 • Formatia Omogen din Bals

  Formatia Omogen din Bals

 • Formatia Continental Suceava

  Formatia Continental Suceava

 • Formatia Muntenia Band Ploiesti

  Formatia Muntenia Band Ploiesti

 • Formatia Fratii Anghelescu din Calarasi

  Formatia Fratii Anghelescu din Calarasi

 • Formatia Lucyan Band Piatra Neamt

  Formatia Lucyan Band Piatra Neamt

Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop