Tipurile de ten si ingrijirea lor
Esti o logodnica fericita. In curand vei fi mireasa, apoi sotie. Iar dupa un timp, vei deveni mama. Dar indiferent de statutul tau sau de responsabilitatile tale, nu trebuie sa uiti niciodata ca esti femeie si nici nu trebuie sa te neglijezi. Oricat ai fi de ocupata (acum cu organizarea nuntii, mai tarziu cu evolutia in cariera si cu cresterea copiilor), trebuie sa te preocupi in continuare de aspectul tau. Iar un ten sanatos si ingrijit este o arma in plus in artileria grea a frumusetii.
Pentru a pastra frumusetea naturala a chipului tau este important in primul rand sa stii ce tip de ten ai (uscat, gras, mixt, normal sau sensibil), iar apoi sa respecti regulile de ingrijire specifice acestuia.
Tenul uscat
Cum recunosti tenul uscat ?
Daca pielea ta are o textura fina si tendinta de a se deshidrata, fie in urma unei bai indelungate, fie in urma unui simplu dus, lasand senzatia ca „se strange”, atunci cu siguranta ai tenul uscat. Pielea ta absoarbe apa, insa nu o poate fixa.
Aspectul mat, cauzat de faptul ca glandele sebacee nu produc suficenta grasime, impreuna cu predispozitia spre exfoliere (descuamare) si spre iritatii, sunt alte indicii ale unui ten uscat.
Hidratarea deficitara si lipsa stratului protector de sebum fac ca acest tip de ten sa fie lipsit de elasticitate si de rezistenta. Astfel, pielea se usuca si se crapa usor, avand tendinta de a imbatrani mai repede. Ridurile de expresie devin mai evidente pentru tenul uscat inca de la varste fragede si de aceea acest tip de ten necesita o atentie sporita si ingrijire specifica.
Cum ingrijesti tenul uscat ?
Pentru a combate tendinta de deshidratare, este foarte important sa bem suficienta apa. Medicii recomanda minim 2 litri pe zi, insa daca esti obisnuita sa bei apa in cantitati foarte mici, este bine sa cresti consumul treptat.
Consumul zilnic de fructe este de asemenea recomandat persoanelor care au un ten uscat.
In ce priveste produsele de ingrijire -demachiant, lotiune tonifianta, crema de fata, masti de intretinere, etc.- este obligatoriu sa le folosesti doar pe acelea concepute special pentru tenul uscat, deoarece reusesc sa protejeze sebumul natural si sa pastreze un nivel optim de hidratare a pielii.
Este recomandat sa folosesti cremele de noapte, deoarece acestea au o concentratie mai mare de substante active, care vor ajuta tenul sa se refaca, dar il vor si hidrata.
Nu folosi niciodata lotiuni sau alte produse astringente ori care contin alcool, deoarece acestea usuca pielea.
Un alt produs care iti va usca pielea, este sapunul. Poti incerca sapunurile special concepute pentru tenul uscat (din comert sau preparate chiar de tine), dar daca nici acestea nu vor avea efect dorit, ar fi indicat sa renunti macar pentru o perioada la folosirea acestui produs.
Produsele pentru exfoliere sunt necesare si in cazul tenului uscat, dar trebuie folosit un procedeu delicat si doar odata pe saptamana.
In materie de machiaj, trebuie alese produsele cremoase - in special fondul de ten, dar si fardul de pleoape si cel de obraz - pentru a evita sa uscam pielea si mai mult. Un alt inamic al tenului uscat este pudra, mai ales daca este folosita in exces.
Tenul gras
Cum recunosti tenul gras?
Tenul gras poate fi identificat foarte usor, principala caracteristica a acestuia fiind excesul de sebum, porii mari si predispunerea spre aparitia punctelor negre, dar si a acneei. Acest lucru se intampla datorita porilor incarcati de sebum, care fac imposibila eliminarea toxinelor. Tenul gras este prin urmare lucios si plin de impuritati, iar daca nu i se acorda ingrijirea necesara are tendinta de a deveni pamantiu.
Cum ingrijesti tenul gras?
Este foarte important de stiut faptul ca un ten gras nu inseamna neaparat un ten hidratat. Prin urmare consumul a 2 litri de apa pe zi, precum si folosirea cremelor sunt o necesitate si in cazul acestui tip de ten.
Alimentatia trebuie sa fie una echilibrata, care sa includa consumul zilnic de fructe si legume proaspete si sa evite ciocolata, cafeaua sau prajelile.
Produsele de ingrijire folosite trebuie sa fie din cele concepute special pentru tenul gras, iar demachierea si tonifierea trebuie facute de doua ori pe zi – dimineata si seara. Pentru curatare, foloseste mai degraba o lotiune demachianta decat un lapte demachiant. In ce priveste tonifierea, produsele astringente sunt recomandate pentru acest tip de ten, insa nu cele pe baza de alcool.
Multi specialisti recomanda ca pentru tenul gras sa nu fie folosita crema de noapte, dardaca o consideri necesara cauta una hidratanta, care sa regleze secretia de sebum si care sa nu contina uleiuri.
Desi in general sapunul poate fi folosit (dar nu foarte des), exista si persoane cu ten gras care prezinta intoleranta. Daca este si cazul tau, incearca unul din sapunurile special concepute pentru acest tip de ten.
Exfolierea trebuie facuta de doua ori pe saptamana in cazul tenului gras, pentru a indeparta bacteriile si impuritatile ce blocheaza porii. Atentie insa: o exfoliere agresiva sau excesiva poate avea un efect nedorit de supra-stimulare a glandelor sebacee.
Produsele de machiaj trebuie si ele alese cu grija. Folosirea fondului de ten nu este indicata in cazul tenului gras, dar daca nu te poti lipsi de acest produs, alege unul non-gras (oil free). Pudra, fardul de obraz si cel de pleoape trebuie sa fie intotdeauna sub forma de pulbere, niciodata sub forma de crema, iar pentru eye-liner si mascara este recomandata varianta waterproof – pentru a nu se intinde.
Dermatologii recomanda pentru acest tip de ten schimbarea frecventa a prosopului de fata.
Tenul mixt
Cum recunosti tenul mixt?
Daca pielea ta este lucioasa, cu tendinte de ingrasare, pori dilatati, comedoane (puncte negre) si uneori acnee in zona T (fruntea, nasul si, cel mai adesea, chiar si barbia), dar este uscata sau normala pe restul fetei, atunci ai un ten mixt.
Cum ingrijesti tenul mixt?
Tenul mixt este cel mai dificil dintre toate si are nevoie de o ingrijire specifica, care sa asigure hidratarea si protejarea sebumului natural in zonele cu ten normal sau uscat, dar si curatarea in profunzime si indepartarea excesului de sebum in zona T.
Din acest motiv, parerile sunt impartite in ceea ce priveste produsele de ingrijire pentru tenul mixt. In timp ce unii specialisti recomanda folosirea exclusiva a produselor (demachiante, lotiuni, creme, masti, etc.) special concepute pentru tenul mixt, altii spun ca este mult mai eficient sa folosim pentru zona T produse pentru ten gras, iar pentru restul fetei, produse pentru ten normal/uscat. Desi este mai costisitoare, cea de-a doua varianta pare totusi mai eficienta, deorece tenul mixt combina doua tipuri de ten cu nevoi total diferite, greu (poate chiar imposibil) de satisfacut de un singur produs. Cel mai bine insa, este sa incerci si sa alegi varianta care te ajuta mai mult in lupta ta pentru un ten sanatos.
Indiferent de optiunea ta, sunt cateva reguli de ingrijire a tenului mixt care trebuie respectate:
- Curatarea si tonifierea acestui tip de ten trebuie facute de doua ori pe zi (dimineata si seara) si trebuie urmate de aplicarea cremei.
- Evita sa-ti cureti tenul cu sapun. Daca totusi nu poti renunta la acest obicei, specialisti recomanda ca macar patru zile pe saptamana sa-ti ingrijesti tenul fara a folosi sapun.
- Exfolierea este necesara o data pe saptamana in cazul tenului mixt, insa aceasta trebuie sa fie delicata, pentru a nu avea efecte negative asupra pielii.
- Pentru hidratarea si sanatatea tenului, nu sunt suficiente cremele si mastile folosite, ci este nevoie si de consumul de apa recomandat de medici (aprox. 2 litri pe zi), combinat cu o alimentatie echilibrata.
- Dermatologii recomanda pentru tenul mixt schimbarea prosopului la fiecare doua zile, iar apa sa nu fie indepartata prin stergere, ci prin tamponari delicate.
In ce priveste produsele pentru machiaj, poti folosi un fond de ten pentru ten mixt, bazat pe apa. Pudra trebuie sa fie sub forma de pulbere, fardul de obraz sa fie cremos, iar cel de ploape sa fie pudrat.
Tenul sensibil (cuperozic)
Cum recunosti tenul sensibil (cuperozic)?
Tenul sensibil (sau cuperozic), cu o textura delicata si pori fini, este un caz particular al tenului uscat sau gras predispus la cuperoza (spargerea capilarelor). In plus, tenul sensibil (cuperozic) este in general alergic si se irita foarte usor. De obicei se caracterizeaza si prin roseata permanenta a obrajilor, care pe masura ce afectiunea evolueaza, se prezinta sub forma unor retele de firisoare subtiri si rosii.
Cum ingrijesti tenul sensibil (cuperozic)?
Nu exista tratament care sa corecteze total cuperoza, dar cu o ingrijire temeinica si atenta, poate fi evitata accentuarea acesteia si extinderea zonelor cu probleme. Pentru aceasta, trebuie sa cunoastem si sa evitam factorii care favorizeaza aparitia si evolutia cuperozei:
- Folosirea unor produse nepotrivite de ingrijire a pielii
- Schimbarile bruste de temperatura
- Expunerea indelungata la soare sau vant
- Alimentele sau bauturile fierbinti
- Condimentele
- Lipsa fructelor si a legumelor proaspete din alimentatie
- Consumul insuficient de apa
- Consumul de alcool si tutunul
- Lipsa exercitiilor fizice, dar si exercitiile fizice intense
- Infectia cu Helicobacter Pylori, bacteria care provoaca ulcerul se pare ca este si ea un factor ce favorizeaza cuperoza; aceasta infectie trebuie tratata pentru ca tratamentul pentru tenul cuperozic sa aiba efect
Ca si cosmetice, atat produsele de ingrijire cat si cele de machiaj trebuie sa fie adecvate tipului de ten care dezvolta cuperoza (uscat sau gras), insa testate anti-alergic, cu factor de protectie si non-comedogen (care nu blocheaza porii). Unele chiar au pe ambalaj specificatia „pentru ten sensibil” sau „pentru ten cuperozic”. Aceste produse nu trebuie sa aiba textura abraziva si este bine sa fie aplicate prin tamponari delicate, pentru a nu te irita.
Daca ai un ten sensibil/cuperozic, trebuie sa renunti la folosirea sapunului si a produselor cosmetice care contin alcool. Fata nu trebuie stearsa puternic, ci tamponata usor cu prosopul, pentru a preveni spargerea capilarelor. De asemenea, dermatologii recomanda ca prosopul de fata sa fie schimbat frecvent si sa fie fiert in apa fara detergent, pentru a evita aparitia iritatiilor.
In ce priveste exfolierea, aceasta trebuie facuta cat mai rar (la 2-3 saptamani sau chiar la o luna) si trebuie folosite produse extrem de delicate, aplicate prin miscari blande.
Tenul normal
Cum recunosti tenul normal?
Avand un continut egal de apa si ulei, tenul normal se caracterizeaza prin suplete, pori mici, aspect mat si textura catifelata. Este tenul ideal, intalnit frecvent la copii, dar destul de rar in cazul adultilor.
Cum ingrijesti tenul normal?
Daca esti fericita posesoare a unui ten normal, sa nu crezi ca insa ca acesta nu are nevoie atentia ta pentru a-si pastra aspectul sanatos. Neingrijit corespunzator, acest tip de ten are tendinta de imbatranire.
Apa calcaroasa, dar si cremele sau lotiunile foarte grase sau prea alcoolizate pot duce la distrugerea tenului normal. Se poate folosi in schimb apa fiarta si racita, apa distilata, apa minerala (la temperatura camerei) si produsele cosmetice de ingrijire concepute scpecial pentru tenul normal.
Curatarea, tonifierea si hidratarea se vor face de doua ori pe zi (dimineata si seara) si este recomandata folosirea unei creme de noapte.
Folosirea sapunului nu este recomandata pentru tenul normal, dar daca alegi sa o faci, poate fi de cel mult doua ori pe saptamana, alternand sapunurile acide cu cele neutre. Prin curatarea excesiva cu sapun, stratul natural de sebum va fi indepartat, iar glandele sebacee vor fi nevoite sa lucreze suplimentar pentru refacerea acestuia, ajungandu-se la ridarea si imbatranirea timpurie a tenului.
Exfolierea in cazul tenului normal poate fi facuta si de doua ori pe saptamana, insa nu rebuie sa fie una agresiva pentru ca altfel va afecta echilibrul pielii.
Cat despre produsele de machiaj, le poti folosi cu succes atat pe cele cu textura cremoasa cat si pe cele cu textura pudrata.
Cunoasterea tipului de ten este obligatorie pentru a-i putea oferi ingrijirea specifica. Daca nu esti inca sigura in privinta tipului tau de ten, apeleaza din timp la ajutorul unui medic dermatolog, pentru a putea corecta problemele tenului tau pana in ziua nuntii.
Alte articole din categoria Frumusete






Artisti consacrati pentru nunta ta
Nicu Paleru
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere
Formatie proprie:
Numar maxim de programe:
Adriana Antoni
Genuri abordate: Muzica de petrecere, Muzica usoara
Formatie proprie:
Numar maxim de programe:
Viorica si Ionita din Clejani
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Muzica lautareasca
Formatie proprie: DA
Numar maxim de programe:
-
Niculina Stoican
-
Steliana Sima
-
Nicu Paleru
-
Adriana Antoni
-
Aurel Tamas
-
Carmen Serban
-
Viorica si Ionita din Clejani
-
Gelu Voicu
-
Laura Lavric
-
Nelu Ploiesteanu
Formatii nunta
Provincialii
Genuri abordate: Muzica de petrecere, Muzica usoara
Numar membri formatie: min. 6 / max. 10
Nicolae Botgros si Lautarii din Chisinau
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere
Numar membri formatie: min. 7 / max. 32
Fratii Reut - Suceava
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Muzica usoara
Numar membri formatie: 3
Chorus Live Band
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Latino, Muzica usoara, Valsuri
Numar membri formatie: 6
Select din Mizil
Genuri abordate: Muzica de petrecere, Latino, Muzica usoara, Romante/Tangouri
Numar membri formatie: 5
Artistic Band Bucuresti
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Muzica lautareasca, Muzica usoara
Numar membri formatie: 5
Formatia Intermezzo
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Etno, Latino
Numar membri formatie: 4
Mariana Risipitu si Marcel Rat
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica lautareasca, Latino, Muzica usoara
Numar membri formatie: 8
Formatia Armonia din Iasi
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Pop-rock, Latino, Muzica usoara
Numar membri formatie: 4
Mihai Bajinaru si Quality Band
Genuri abordate: Latino, Muzica usoara, Muzica retro, Cover-uri, Valsuri, Jazz
Numar membri formatie: 9
Formatia Bosfor Braila
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Muzica usoara, Manele
Numar membri formatie: 5
Formatia Altton Ploiesti
Genuri abordate: Muzica populara, Latino, Muzica usoara, Jazz, Rock, Pop
Numar membri formatie: 6
Taraful Cleante Bucuresti
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica lautareasca, Cover-uri
Numar membri formatie: 10
Formatia Monden Pitesti
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica usoara, Cover-uri
Numar membri formatie: 5
Formatia Zestrea Lautarilor din Bucuresti
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Muzica usoara
Numar membri formatie: 3
Formatia Artis din Bacau
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Dance, Muzica usoara
Numar membri formatie: 4
Formatia Siminica din Bacau
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Muzica lautareasca, Pop
Numar membri formatie: 4
Formatia Royal Tulcea
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Muzica usoara
Numar membri formatie: 3
Formatia Stil Bucuresti
Genuri abordate: Muzica populara, Latino, Muzica usoara, Manele
Numar membri formatie: 4
Formatia Atlantic Group Constanta
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica lautareasca, Muzica usoara
Numar membri formatie: 3
Polifonic Band Constanta
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Muzica usoara, Jazz, Muzica greceasca
Numar membri formatie: 6
Formatia Mugurel Botosani
Genuri abordate: Muzica populara, Latino, Muzica usoara
Numar membri formatie: 4
Formatia Versus din Ploiesti
Genuri abordate: Muzica populara, Latino, Muzica usoara, Muzica greceasca
Numar membri formatie: 6
Formatia Tezaur din Braila
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Muzica usoara
Numar membri formatie: 3
Formatia Mania din Brasov
Genuri abordate: Muzica populara, Latino, Muzica usoara, Muzica greceasca
Numar membri formatie: 5
Formatia Cosmin Chichisan Cluj
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Muzica usoara
Numar membri formatie: 5
Formatia Krystal din Targu Jiu
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Etno, Muzica usoara
Numar membri formatie: 4
Formatia Animato Braila
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica lautareasca, Latino, Muzica usoara
Numar membri formatie: 4
Formatia Hyperion Alba Iulia
Genuri abordate: Muzica populara, Etno, Muzica usoara
Numar membri formatie: 4
Formatia Fratii Milos Caras-Severin
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica usoara
Numar membri formatie: 5
Formatia Unitron - Baia Mare
Genuri abordate: Muzica populara, Etno, Muzica usoara
Numar membri formatie: 5
Formatia Sistem Rm Valcea
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Muzica usoara
Numar membri formatie: 5
Formatia Unic Rm Valcea
Genuri abordate: Muzica populara, Latino, Muzica usoara
Numar membri formatie: 4
Formatia Perla Dunarii din Giurgiu
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica lautareasca, Muzica usoara, Cover-uri
Numar membri formatie: 5
Formatia Folklor din Suceava
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Muzica usoara
Numar membri formatie: 5
Formatia Universal din Teleorman
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Etno, Muzica usoara, Cover-uri
Numar membri formatie: 4
Formatia ABC din Pitesti
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Muzica lautareasca, Muzica usoara
Numar membri formatie: 5
Formatia Ionut Galani - Constanta
Genuri abordate: Muzica de petrecere, Muzica greceasca
Numar membri formatie: 5
Formatia Amazon din Pitesti
Genuri abordate: Muzica populara, Etno, Muzica usoara
Numar membri formatie: 4
Formatia Romantic din Gaesti (Dambovita)
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Muzica usoara
Numar membri formatie: 5
Formatia Express-T Targoviste
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Muzica usoara, Cover-uri
Numar membri formatie: 4
Formatia Condor din Brasov
Genuri abordate: Muzica de petrecere, Muzica usoara
Numar membri formatie: 4
Formatia Simbol Baia Mare
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Muzica usoara
Numar membri formatie: 4
Formatia Etnic (formula pentru nunta)
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica lautareasca, Etno, Cover-uri
Numar membri formatie: 7/9/12
Formatia Select Focsani (Vrancea)
Genuri abordate: Muzica populara, Latino, Muzica usoara, Cover-uri
Numar membri formatie: 4
Formatia Nostalgy Bacau
Genuri abordate: Muzica populara, Latino, Muzica usoara, Cover-uri
Numar membri formatie: 6
Formatia Omogen din Bals
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica usoara, Valsuri
Numar membri formatie: 3
Formatia Continental Suceava
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Latino, Muzica usoara
Numar membri formatie: 4
Formatia Muntenia Band Ploiesti
Genuri abordate: Muzica populara, Latino, Muzica usoara, Valsuri
Numar membri formatie: 3
Formatia Fratii Anghelescu din Calarasi
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Muzica usoara, Valsuri
Numar membri formatie: 3
Formatia Lucyan Band Piatra Neamt
Genuri abordate: Muzica populara, Muzica de petrecere, Muzica usoara, Cover-uri
Numar membri formatie: 5
-
Formatia Azur Braila
-
Formatia Odeon din Buzau
-
Provincialii
-
Nicolae Botgros si Lautarii din Chisinau
-
Fratii Reut - Suceava
-
Cauta pe harta
-
Chorus Live Band
-
Select din Mizil
-
Artistic Band Bucuresti
-
Gipsy Casual
-
Formatia Intermezzo
-
Mariana Risipitu si Marcel Rat
-
Formatia Armonia din Iasi
-
Petre Geambasu Band
-
Mihai Bajinaru si Quality Band
-
Formatia Bosfor Braila
-
Formatia Altton Ploiesti
-
Taraful Cleante Bucuresti
-
Formatia Monden Pitesti
-
Formatia Zestrea Lautarilor din Bucuresti
-
Formatia Artis din Bacau
-
Formatia Siminica din Bacau
-
Formatia Royal Tulcea
-
Formatia Stil Bucuresti
-
Formatia Atlantic Group Constanta
-
Polifonic Band Constanta
-
Formatia Mugurel Botosani
-
Atlantis Band Galati
-
Formatia Versus din Ploiesti
-
Formatia Tezaur din Braila
-
Formatia Mania din Brasov
-
Formatia Cosmin Chichisan Cluj
-
Formatia Krystal din Targu Jiu
-
Formatia Animato Braila
-
Formatia Hyperion Alba Iulia
-
Formatia Fratii Milos Caras-Severin
-
Formatia Meridian din Iasi
-
Formatia Unitron - Baia Mare
-
Formatia Sistem Rm Valcea
-
Formatia Unic Rm Valcea
-
Formatia Perla Dunarii din Giurgiu
-
Formatia Folklor din Suceava
-
Formatia Conect din Suceava
-
Formatia Universal din Teleorman
-
Formatia Maxi din Turnu Magurele
-
Formatia ABC din Pitesti
-
Formatia Ionut Galani - Constanta
-
Formatia Amazon din Pitesti
-
Formatia Romantic din Gaesti (Dambovita)
-
Formatia Express-T Targoviste
-
Formatia Condor din Brasov
-
Formatia Simbol Baia Mare
-
Formatia Etnic (formula pentru nunta)
-
Formatia Select Focsani (Vrancea)
-
Formatia Nostalgy Bacau
-
Formatia Omogen din Bals
-
Formatia Continental Suceava
-
Formatia Muntenia Band Ploiesti
-
Formatia Fratii Anghelescu din Calarasi
-
Formatia Lucyan Band Piatra Neamt